Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cher életrajz

2008.11.25

Cher életrajz

Hatalmas köszönet az életrajz megírásáért Perzsának!

Köszönjük!

 
 Cherilyn Sarkisian néven látta meg a napvilágot, 1946. május 20-án, El Centro-ban, California államban. Édesanyja, Georgia Holt francia és cherokee indián szülöktől származik, édesapja, John Sarkisian örmény. Mostohaapja, Gilbert LaPiere saját lányaként szerette, amit Cher is viszonzott, apjaként tekintett rá, ezért a nevére vette. Saját édesapjával nem volt kapcsolata. Csecsemő korában hagyta el őt és édesanyját. 11 éves korában találkozott vele előszőr.
Kép A Sonny & Cher duó tagjaként lett ismert. 1965-ben lettek sikeresek ˝I Got You Babe˝ című slágerükkel, amit Sonny azaz Salvatore Philip Bono neki írt egy éjszaka alatt. Ezért jelent sokat számára ez a dal. Mikor felébresztette, hogy énekelje el, ő nem akarta. Erre ezt mondta neki: „Csak én vagyok itt, senki más.  Énekeld el nekem!” (szabad fordítás) és megtette a kedvéért. Nem gondolta, hogy ekkora sláger lesz. Azt mondta, írtál már ennél jobbat is. Azzal visszafeküdt aludni. Cher befelé forduló és visszahúzódó volt, kevés önbizalommal. Szüksége volt rá, hogy Sonny szó szerint kilökje a színpadra. Ez sokként érte őt, megijedt, de összeszedte magát és elkezdett énekelni, egyedül. Addig csak Bono-val volt hajlandó fellépni. Hálásak lehetünk neki, különben nem ismertük volna meg a nagyszerű hanggal megáldott, egzotikus szépségű Chert.
 
16 évesen ismerte meg Sonny-t. Aldo kávézójában találkoztak. Azonnal beleszeretett a férfiba. Mikor Bono Belépett az ajtón, megszűnt számára a külvilág, csak őt látta. Azt hazudta neki, hogy 18 éves. Sonny is megláthatott benne valamit, mert Chernek akkor épp nem volt szállása és felajánlotta neki, hogy költözzön hozzá, bár nem viszonozta a lány érzelmeit. Olyan volt neki, mint egy házvezetőnő, főzött, mosott rá és takarított. Tulajdonképpen csak akkor jött rá, hogy valójába mennyire szereti, amikor Georgia tudomást szerzett a kapcsolatukról és elköltöztette Chert, mert féltette őt a 8 évvel idősebb férfitól. Ekkor mondta el Sonny-nak, ahogy ő hívta, Son-nak az igazat, hogy csak 16 éves. Ez is közrejátszott abban, hogy nem sokkal ezután örök hűséget fogadtak egymásnak, két egymás nevét tartalmazó gyűrűvel nem mindennapi körülmények között. A saját fürdőszobájukban egy Cher által rögtönzött szertartás keretei között 1964. október 27-én Kép Egy közös gyermekük született, Chastity Sun Bono (1969. március 4.), aki elismert irodalmár. Chastity című filmről kapta a nevét. Sonny írta, kifejezetten feleségének szánva a főszerepet. Először 4 évesen fogalmazódott meg benne, hogy a mozivásznon akar szerepelni. Ez a film nagy bukás volt. Ráment az összes pénzük. Kénytelenek voltak éjszakai klubokban és bárokban fellépni. Cher fiatal anyuka volt és aggódott amiatt, hogy vissza kell mennie dolgozni, de nem volt más választása. Naponta 2 fellépést vállaltak. Egy idő után meg akarta változtatni a hangzást, de Sonny nem engedte. Az elődásokban néha hangot adott csalódottságának az által, hogy sértegette őt (poénos formában). Meglepődve tapasztalták, hogy ez tetszett a közönségnek. Egy ilyen alkalommal jelen volt a CBS producere is és felajánlott nekik egy műsort a televíziónál. 1971-től elindult a The Sonny & Cher Comedy Hour (komédia óra) 1974-ig. Nagy sikert aratott a nézők körében. Szerelmük egy pluszt adott a műsoruknak.
 Cher elkezdhette fejleszteni színészi sokoldalúságát olyan szerepekben mint a pimasz háziasszony, Laverne és a keserűen gúnyos pincérnő, Rosa.  Eközben szóló karrierbe kezdett, számos albumot adott ki. Olyan slágerek születtek mint a ˝ Half Breed˝, ˝Gypsies Thramps and Thieves˝. Már 1973-ban szakítottak, de folytatták a közös show-jukat. Ugyanabban a házban laktak, de a két végében, legtávolabb egymástól. 1975-ben elváltak, ennek ellenére nem hagyta abba a televíziós szereplést sem. Megcsinálta a saját Cher Show-ját. Elképesztő, kihívó, csillogó ruhakölteményekben jelent meg nap mint nap a képernyőn. Ebben segítségére volt Bob Mackie jelmeztervező, akivel már a The Sonny & Cher Comedy Hour indulása óta együtt dolgozott. 1976-ban újra kezdték a közös munkát a televízióban, de az ezt követő évben már meg is szűntették, mert nem volt akkora a nézettségük. Hiányzott az a bizonyos plussz., amit a nézők annyira szerettek. Nem volt meg köztük a régi vonzalom. 1975-ben hozzá ment Gregg Allman-hoz, akivel az 1974-es év végén találkoztak előszőr. Tőle született Elijah Blue nevű fia (1976. július 23.).
 
Kép 1982-ben lehetőséget kapott a Broadway-n, a Come Back to Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean című darabban. Ezt követte 1983-ban a Silkwood, amiben Merryl Streep-el és Kurt Russel-el játszott együtt. Dolly Pelliker szerepéért neki ítélték a Golden Globe-díjjat a legjobb női mellékszereplő kategóriában 1984-ben és Oscar-ra is jelölték. 1985-ben a Mask-ban játszott, amiért megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat a Cannes-i filmfesztiválon. Nem sokat váratott magára az Oscar-díj sem. A Holdkórosokban(1987) nyújtott alakításáért megkapta a Nemzetközi Filmakadémia díját, a legjobb női főszereplő kategóriában (1988). A Holdkórosokkal(Moonstruck) egy időben még az Eastwicki boszorkányokat és a Gyanúsítottat forgatta. Mindezek mellett nem hanyagolta el zenei karrierjét sem, megjelent egy albuma is. 1990-ben a Sellőkben láthattuk viszont, mint Rachel Flax. Ez a karakter édesanyjára emlékeztette. Egyedül nevelte őt és húgát Georganne-t szerény színésznői fizetéséből. Kicsapongó életet élt, 9-szer ment férjhez, 3-szor Cher édesapjához. Gyakran olyan volt az ottthonuk mint egy átjáróház. Ez elől menekült 16 évesen Los Angeles-be. Túl közeli rokon című filmjében (2003), kifigurázta saját magát. Nagyon jól hozta a kiállhatatlan popdívát, annak ellenére, hogy egyáltalán nem ilyen. Ezek után ki gondolta volna, hogy diszlexiával diagnosztizálták 33 éves korában?
 
 Kép ˝Believe˝című slágerével újra a fiatalok kedvence lett. A világon a legtöbb példányban eladott lemez lett, melyet női előadó rögzített. Ő a legidősebb énekesnő, akinek a dala a slágerlisták élére jutott. Majd a Living Proof című albuma következett 2002-ben, amiről személyes kedvence a ˝Song For The Lonely˝. Szeptember 11. után a hősi halált halt tűzoltók emlékének ajánlotta.
 

 

 

 

 Kép Ezt követte a búcsú turné.A 2005-ös Farewell Tour-ral bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe, mert a koncertek összbevétele elérte a 400 millió dollárt, valamint a 2003-ban megjelenő koncert dvd-jével 3 Emmy-díjat nyert. Egy ideig visszavonult, de hiányzott neki a munka, a közönség szeretete. Las Vegasban lép fel a Ceasar Palace-ben hetente 4 alkalommal. Várhatóan novemberben megjelenik új stúdióalbuma. Ezen kívül egy film készítésének munkálatai is elkezdődnek jövő nyáron.

 
 

Kép

Filmjei:
 • Wild on The Beach (1965)
 • Good Times (1967)
 • Chastity (1969)
 • Come Back to the Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean (1982)
 • Silkwood (1983)
 • Mask (1985)
 • Moonstruck (1987)
 • Suspect (1987)
 • Witches of Eastwick (1987)
 • Mermaids (1990)
 • The Player (1992)
 •  Pret-a-Porter (1994)
 • Faithful (1996)
 • If these Walls Could Talk (1996)
 • Tea with Mussolini (1999)
 • Mayor of the Sunset Strip (2003)
 •  Stuck on You (2003)
 • The Enchanted Cottage (függőben)
 
 
 

Kép

Néhány érdekesség:
 
¨      Művésznevei: Bonnie Jo Mason, Chèr, Cherilyn Sarkisian LaPiere, Cher Bono, Cleo, Cheryl Sarkisian.
¨      Nevét Lana Turner lánya, Cheryl Crane után kapta.
¨      Most már hivatalosan is Cher a neve, így vezetéknév nélkül.
¨      173 cm magas (5’8”=172.72 cm), 39-es cipőt hord.
¨      Az első tetoválását 27 évesen csináltatta (a fenekére), miután Sonny-val szakítottak. Egy lepkét ábrázol virágokkal. Nem csak lázadása jelképe volt, hanem az első önálló cselekedete is.
¨      Kedvenc idézete ami vele kapcsolatos: „A nukleáris katasztrófa után nem marad más, csak csótányok és Cher”
¨      Az egyetlen női előadó a zene történelmében, akinek a slágere első lett az Egyesült Államokban a 60-as, 70-es, 80-as és a 90-es években is.
¨      Alex szerepét, az Eastwicki boszorkányokban a 40. születésnapja reggelén kapta meg.
¨      Bob Mackie így jellemezte Chert egy interjúban: Olyan, mint egy 9 életű macska, egy főnix. Amikor már azt hinnéd, nem képes újra felállni, ő mégis megteszi
¨      Húga Georganne, Michael Madsen felesége volt
¨      Az első szóló felvétele a ˝Ringo I Love You˝(1964). Olyan mély hangon énekelt, hogy először azt hitték, egy fiatal fiú az előadó. Ez volt az első szóló dala.
¨      Nem szerette a Barbie babákat.
¨      Csillagjegye bika. A kínai asztrológia szerint a kutya évében született, illetve az 5 elem közül a tűz tartozik hozzá.
¨      Egyik híres rajongója Jackie Kennedy volt.
¨      54 évesen érettségizett le internetes távoktatás keretében. Korán kezdődő zenei karrierje miatt félbehagyta tanulmányait. 
¨      Fia tehetséges zenész, alapított egy zenekart, a Deadsy-t.
¨      Gyermekként nem szerette egzotikus külsejét. Csúfolták is emiatt. Mindig szőke hajú és kék szemű szeretett volna lenni.
¨      Sonny-val az első sztárhoz illő házuk. Tony Curtis-é volt.
¨      Kedvenc együttese, The Eagels.
¨      Majdnem lezuhant a Farewell Tour-on használt egyik díszletről, a csillárról, amivel leereszkedett a színpadra, a koncert elején. Nem vette észre, hogy a ruhája, amihez a biztosító kötelek voltak erősítve, elszakadt. Így lógott hosszú percekig a magasban, mire a biztonsági emberek észrevették, hogy bajban van. Erőnlétének köszönhette, hogy nem esett baja.
¨      Szabadidejében szeret vidámparkba járni
¨      Szívesen nézi a régi fekete-fehér filmeket, nagy Katharine Hepburn rajongó.
¨      Még 42 éves korában is viselt fogszabályozót, mert sokszor levette.
¨      Nem szereti a narancssárga és a szürke színt
¨      Autogramját 11 évesen találta ki.
¨      Mindig kikapcsolja a rádiót, ha meghallja saját dalait.
¨       Idézet tőle: „Az a baj a nőkkel, hogy minden apróságtól izgalomba jönnek és rögtön feleségül is mennek hozzá.”

¨      Fél évente átrendezi a lakását és a bútorait elárverezteti. Így tett 2006-ban is. Malibui otthona bútorai, berendezési tárgyai, szobrai, még saját ágya is kalapács alá került, más jó néhány személyes tárgyával együtt, mint a különböző ékszerek, fellépőruhák, Oscar-díj átadókon viselt estélyik. 3.5 millió dollár folyt be az árverésből, amit teljes egészében a Cher Jótékonysági Alapítvány számlájára utalt át. 

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

Cher ˝Dark Lady˝ című dal alatt hordott ruhája amit szintén elárvereztek

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.